BEKÖLCE

Bekölce eredetileg a Hevesi várbirtokhoz tartozott, de határának negyed része belenyúlt Borsod vármegyébe. Írásos emlékek a Bél nemzetség kapcsán 1381 óta emíltik. Bekölce jellege szerint a Vőgyi- vagy Bekölce-patak mindkét partján elterülő a főforgalmi utaktól 4-6 km-re eső csendes település. A falu fölötti dombon álló Római katolikus temploma 1836-ban épült Mária tiszteletére. A búcsút szerptember 8-án Kisasszony napján tartják.

Megközelíthető Egerből a 25-ös közúton, Budapest-Salgótarján felől a 21-es és a 23-as főúton. Szilvásváradtól mintegy 15 km-re található.

A faluban és környékén gyakran tűnnek fel lovasok. A Csapó Sportistállóban Furioso North Star fajtájú lovak tenyésztése, magas szintű sport és hobby lovak illetve lovasok képzése folyik. A lovas tanyán lehetőséget biztosítanak túralovaglásra, díjlovas és ugrólovas oktatásra felnőttek és gyerekek részére egyaránt. A harmonikus környezetben ezen felül mód nyílik üdülésre, valamint önismereti és egészségmegőrző módszerek elsajátítására.

A falu lankás dombjairól kilátás nyílik a Bükk-fensík, a Mátra és az Alacsony Tátra hegyvonulataira. A gazdag növény és vadvilág, a természetes környezet ideálisan tükrözi a táj érintetlenségét.