BALATON

 

A falu Heves megye északi határa mentén az Ózd-Egercsehi medencében található. Határában ered az Eger patak. Közúton közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Bélapátfalván található. Lakosainak száma 1306 fő.

A XV. Században a falu a serkei Lórántffyak, az Ormányiak, majd a Perényiek birtoka volt. 1552-ben a törökök elpusztították, de hamarosan újjáépült. 1632. és 1651. között az ormányi javak nagyobb része a Szentpétery család birtokába jutott. A XVII. Század közepétől nagy számmal jelentek meg a falu életében a jobbágykötelékből kiengedett, majd címeres nemeslevelet szerző kisbirtokos nemes családok, akik földjeiket maguk művelték. A község pecsétje a XVIII. századból származik.

Csendes, falusi üdülésre alkalmas környezetet kínál. A településen falusi vendégfogadó családok várják a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Római katolikus későbarokk templomát Szent Márton tiszteletére emelték. Gótikus harangja a XV. Századból származik. A faluban vadásztársaság is működik.

Érdekes foglalkozások is előfordulnak a faluban, mint a faszénégető és vadászkéskészítő. Vidám vendégváró rendezvénye a szüreti felvonulás és bál.